Wat je doel ook is, als je succesvol wilt zijn moet je eerst in jezelf geloven om een plan te kunnen maken en te volgen. Ik wil het hebben over het loslaten van angst.

Wat is angst?

Angst is een emotie die een extra dosis adrenaline in onze bloedstroom loslaat. Om onszelf te beschermen wordt het ‘vecht of vlucht’ mechanisme geactiveerd en ons lichaam maakt zich klaar voor actie. Voorbereid zijn en een plan van aanpak hebben zorgen ervoor dat je je geest kunt trainen op het overkomen van eventuele negatieve emoties die in je weg staan.

Hoe kunt je je angst gebruiken om dichter bij je doelen te komen?

We hoeven niet per se slingerend op 1 wiel van een steile berg af te fietsen om onze angsten onder ogen te komen. In het alledaagse leven kunnen er dingen zijn die we zouden willen doen maar niet durven omdat de angst voor falen te groot is.

Het doorvoeren van veranderingen in je levensstijl, vooral op het gebied van gewichtsbeheersing en gezondheid, kunnen je bang maken. De angst voor falen of een angst voor het onbekende kunnen mensen belemmeren om iets nieuws uit te proberen. Probeer mijn drie eenvoudige tips eens uit om je negatieve emoties te overwinnen en ze te veranderen in succes!

1: Angst oefening:

Maak een lijst van de ergste dingen die er zouden kunnen gebeuren als je faalt. Dit plaatst de zaken beter in perspectief en laat je inzien dat je gewoon zou moeten beginnen aan stap 1, omdat het allemaal wel meevalt. Als er zoveel gedachten door je hoofd gaan, kunnen zaken erger lijken dan ze daadwerkelijk zijn. We maken ons allemaal wel een schuldig aan een overactieve fantasie, dus het opschrijven van je angsten helpt je beoordelen of ze daadwerkelijk gegrond zijn.

2: Bepaal je doel:

Zorg ervoor dat je doelen allemaal uitgeschreven zijn en gebruik hierbij een S.M.A.R.T. model. Het hebben van een duidelijk einddoel en tijdschema zal je helpen op dagen dat je zou willen opgeven. Het gevoel dat je de controle kwijt bent, kan negatieve emoties met zich meebrengen. Ik geloof dat een duidelijke doelstelling je de volle controle over jouw succes geeft.

Article rédigé par Samantha Clayton. Samantha est directrice du département Fitness Education d'Herbalife.

3: Positiviteitstraining:

Schrijf een positieve bevestiging voor jezelf en zeg deze elke dag hardop. Des te meer jij jezelf vertelt dat je succesvol kunt zijn, hoe meer je er ook in gelooft. Een voorbeeld uit mijn oude trainingdagboek uit mijn dagen als atleet is: eIk ben sterk, ik ben krachtig en ik ben geboren om te presteren op wereldniveauf. In de dagen dat ik extra gewicht kwijt wilde raken na de geboorte van mijn kinderen, schreef ik: eIk zal mijn pre-baby lichaam terugkrijgen want ik ben sterk en gefocustf. Een positieve mentale benadering kan je inspireren om op de goede weg te blijven.

Veel atleten zullen zeggen dat de mentale kant van sport belangrijker is dan het fysieke aspect en dat geloof in jezelf een van de belangrijkste sleutels is tot het waarmaken van je dromen. Als je jaarlijks start en na een maand ook weer stopt met je gewichts] en gezondheidsdoelen, kun je voordeel hebben van deze nieuwe positieve mentale benadering. Probeer de angst voor het falen niet in de weg van je succes te laten staan. Het is beter om te proberen en te falen, dan het helemaal niet te proberen.

Of je nu gelooft dat je het kunt, of gelooft dat je het niet kunt; je hebt gelijk!